Search
Close this search box.

Samenwerkende robots zijn kans voor de Nederlandse economie

Samenwerkende robots, oftewel de cobot, doet zijn intrede, meldt het Eindhovens Dagblad. Niet alleen de aansturing van robots wordt steeds toegankelijker, ook zijn deze collaboratieve robots veel goedkoper en veiliger. Op de Vision, Robotics & Motion beurs in Koningshof is deze robotsoort veelvuldig aanwezig. „Het zou een manier kunnen zijn om het geestdodende productiewerk weer terug te brengen naar Europa.”

Veel toegankelijker

Bliepen, zoomen, buzzen. Hier wordt iets opgepakt en verplaatst, daar in vakjes gedaan, geteld, aangedraaid of verwijderd. In meer dan de helft van alle stands op de beurs Vision, Robotics & Motion is een robot aanwezig die laat zien wat zo’n apparaat kan.

“Robotica is veel toegankelijker geworden”, zegt Michiel Beerens van Mikrocentrum, organisator van de beurs. “Vroeger moesten robots geprogrammeerd worden, nu is de aansturing veel eenvoudiger. Bij sommigen hoef je het alleen maar voor te doen. Je ziet ook een nieuwe generatie robots opkomen. De collaborative robot of cobot die naast of met mensen werkt.”

Samenwerkende robots

Allard Wilke van Astro Controls wil wel illustreren dat dat veilig is. “Als ik er mijn hand onder steek, stopt die”, zegt Wilke terwijl hij zijn hand onder de cobot steekt, die meteen stopt met zijn taak. Zo gauw Wilke zijn hand terugtrekt, gaat het apparaat verder met zijn bezigheden.

De Sawyer cobot die Wilke aanprijst in zijn stand, is van Amerikaanse makelij en pas twee maanden op de Nederlandse markt. DHL in Maastricht heeft er net een aangeschaft om de seizoensgebonden drukte op te vangen in de logistieke centra. De Sawyer onderscheidt zich van de anderen op de beurs, omdat hij is voorzien van een gezichtje. Een schermpje met grote ogen. Niet om de machine menselijker te maken, maar om aan degene die er mee werkt te laten zien hoe de arm van de cobot beweegt: naar de plek waar de ogen op gericht zijn. Onverstoorbaar pakt hij alle objectjes op en plaatst ze in de juiste vakjes. Zolang dat gevraagd wordt, dag in dag uit, zonder moe te worden, zonder klagen.

Goedkoper en flexibeler

“Cobots zijn goedkopere en flexibelere robots. Ze zijn eenvoudig verplaatsbaar, leren makkelijk nieuwe taken en kunnen veilig tussen én met mensen werken”, legt Wilke uit. “Dat betekent dat een cobot niet in een veiligheidskooi hoeft te opereren. En dat het werk niet naar de robot hoeft te worden gebracht, maar dat de robot daar wordt ingezet waar het werk is.”

Beerens ziet in de cobot een kans voor de Nederlandse economie. “Het zou een oplossing kunnen zijn om het geestdodende productiewerk dat we om die reden uitbesteden aan de lagelonenlanden, weer terug te brengen naar Europa.”

Auteur: Hanneke van den Nieuwenhof | Foto: Rene Manders | Website: www.deondernemer.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
nl_NL