Search
Close this search box.

Verbindingstechnieken – koppelingen en fittingen

Industriële koppelingen

Een pneumatisch systeem is pas compleet wanneer koppelingen de ventielen en actuatoren met elkaar verbinden. Afhankelijk van de slangen die gebruikt worden, is het van belang om de juiste fittingen te kiezen. Verbindingstechnieken zijn dus onmisbaar om processen goed te laten lopen. Daarnaast is er nog een verscheidenheid aan materialen die geschikt zijn voor verschillende omgevingen en omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vochtige omgevingen, maar ook aan processen waarbij voedingsmiddelen door de koppelingen gaan.

Soorten fittingen en koppelingen

Er zijn verschillende soorten industriële koppelingen en fittingen, die ieder geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Hieronder worden de belangrijkste genoemd.

Insteekschroefkoppelingen of push-in fitting

De slang wordt direct in deze veelgebruikte koppelingen gestoken, waarbij deze automatisch wordt geborgd.

Opsteekschroefkoppelingen of push-on fitting

Bij deze koppelingen is er geen sprake van automatische borging, maar tegelijkertijd passen er meerdere soorten slangen op deze koppelingen. In het geval dat de push-in fitting niet werkt, blijkt de push-on fitting betrouwbaarder.

Bedrade fittingen

Deze fittingen worden gebruikt voor het verbinden en verdelen van aansluitingen, met bijvoorbeeld T-fittingen of Y-fittingen. Tevens kunnen deze fittingen gebruikt worden om de aansluitgrootte te veranderen.

Snijring fittingen

De fittingen worden gebruikt voor metalen leidingen of kunststof leidingen (met inserts) en is de meest lekvrije en betrouwbare oplossing.

Banjo koppelingen

Het grootste voordeel van deze koppelingen is, dat ze draaibaar en flexibel samen te bouwen zijn.

Snelkoppelingen

Zoals de naam al aangeeft, zijn deze speciale koppelingen voor het eenvoudig samen brengen van slangen. Voor een verrijdbaar apparaat kunnen deze bijvoorbeeld gebruikt worden om snel op de locatie ventielen en actuatoren met elkaar te verbinden.

Cilinder en ventielen accessoires

Hieronder vallen bijvoorbeeld naald-regelventielen, uitlaatdempers en checkvalves.

Industrieën en verbindingstechnieken

Het verschilt per industrie welke koppelingen en fittingen het meest geschikt zijn. Hieronder staan een aantal voorbeelden van industrieën en bijbehoren verbindingstechnieken.

Industriële automatisering

In deze industrie worden er vaak geen hoge eisen gesteld aan de materialen, en worden meestal kunststof of messing-vernikkelde koppelingen toegepast.

Medische industrie

Vanwege de verschillende type chemicaliën en de hygiënische aard worden hier veel verschillende soort kunststoffen of RVS316 toegepast.

Voedselindustrie

In deze industrie worden veel kunststoffen geaccepteerd, maar deze voldoen niet aan de NSF richtlijnen. Hiervoor heeft Cmatic speciale koppelingen voor de voedselindustrie ontwikkeld. Deze koppelingen zijn nikkelvrij en hebben de juiste certificeringen. Daarnaast zijn de RVS 316 koppelingen geschikt.

Chemische industrie

In de chemische industrie worden RVS 316 snijringkoppelingen het meest gebruikt. Daarnaast wordt er nog veel met pijpfittingen gewerkt.

Olie- en gasindustrie

Voor deze industrieën hierin hebben RVS 316 snijringkoppelingen het meeste nut.  Het kan voorkomen dat Atex certificering benodigd is. Ook hierin kunnen wij indien gevraagd voldoen.

Industriële koppelingen en fittingen kopen

Met meer dan 40 jaar ervaring in verbindingstechnieken, kan Astro Controls u helpen de juiste koppelingen en fittingen te kiezen voor uw applicaties. Dankzij onze focus op maatwerk, kunnen wij altijd geschikte oplossingen leveren.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste koppelingen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

nl_NL