Search
Close this search box.

Bediende pneumatische ventielen

Pneumatische ventielen maken het mogelijk om door middel van luchtdruk te schakelen tussen verschillende machineonderdelen. Ze zijn onder andere veel terug te vinden in de machinebouw. Pneumatiek is nog steeds populair, dankzij onder meer de flexibiliteit en eenvoudige bediening.

Functie en werking pneumatische ventielen

De functies van ventielen worden met twee cijfers aangeduid. Het eerste getal staat voor het aantal aansluitingen, het tweede getal voor het aantal standen. 3/2 ventielen hebben dus 3 aansluitingen en 2 standen. Dit zijn de beschikbare combinaties:

  • 2/2 ventielen
  • 3/2 ventielen
  • 4/2 ventielen
  • 4/3 ventielen
  • 5/2 ventielen
  • 5/3 ventielen

De bovengenoemde ventielen hebben ook een andere werking. Zo zijn er gesloten en open ventielen, afhankelijk van de schakel die ze moeten vormen. Net als bij veel andere componenten in de machinebouw, is maatwerk hierbij belangrijk.

Soorten pneumatische ventielen

Er zijn drie verschillende soorten ventielen die op pneumatiek werken:

  • Luchtbediende ventielen
  • Elektrische ventielen
  • Mechanische ventielen
MAC-BViQ-ventieleiland

MAC BViQ eiland met verschillende netwerkprotocollen mogelijk

Ons aanbod

Al vele jaren is Astro Controls exclusieve distributeur van Mac Valves in Nederland. Onze gedeelde passie is het begrijpen en oplossen van de uitdagingen die klanten ons voorleggen. Samen bieden wij een ruim aanbod pneumatische ventielen.

Bullet-ValvesBullet Valve®

De Bullet Valve® (BV) vertegenwoordigt een nieuwe ontwikkeling in de luchtklep technologie van MAC. De Bullet Valve maakt gebruik van “lifting” solenoid technologie. Deze technologie is uniek, omdat de klep een uitgebalanceerd ontwerp heeft zijn de verschuivende krachten constant hoog. De reactietijden zijn herhaalbaar, ongeacht fluctuaties in de inlaatdruk. Er zijn 2-weg- en 3-weg configuraties van de BV cartridge (10 mm, 14 mm en 21 mm) beschikbaar.

Serie

BVX10

 

BVX14

BVX21

Debiet

2-weg tot 0.08   

3-weg tot 0.09

tot 0.24 Cv

tot 0.60 Cv

Functie

2/2 of 3/2

 

2/2, 3/2 of 5/2

2/2, 3/2 of 5/2

Configuratie

Cartridge – Manifold

Non Plug-in

Cartridge

Cartridge

microdosing

Liquid Bullet Valve®

De MAC Liquid Valve productlijn heeft dezelfde innovatieve functies en voordelen die in de loop der jaren synoniem zijn geworden met de prestatiekenmerken van MAC. Snelle reactietijden, betrouwbare schakelkrachten en herhaalbare resultaten zijn slechts enkele van de voordelen die u kunt verwachten deze productlijn. Proportionele stroomregelaars (PFC’s), doorstroomkleppen, kleppen met enkel en dubbel diafragma (media-gescheiden), bevochtigde solenoïdekleppen en doseervloeistofpompen zijn enkele van het productaanbod in de MAC-reeks van vloeistofkleppen. Deze kleppen werken uitstekend in pneumatische toepassingen die lekdichte prestaties vereisen. De MAC Liquid Valve productlijn is ontworpen om langer mee te gaan en sterker te presteren in de zwaarste toepassingen. Met minder slijtagepunten dan traditionele kleptechnologie, zijn deze kleppen ontworpen voor een lange levensduur!

pulsevalvePulse Valve

De MAC gepatenteerde Pulse Valve serie is ontwikkeld om de huidige stijl van diafragma technologie te vervangen en een robuuste en betrouwbaardere klepoplossing te creëren voor industriële toepassingen. MAC Pulsventielen zijn ideaal om bestaande membraantechnologie te vervangen in toepassingen zoals zakken met omgekeerde jetzakken en stoffilterinstallaties, pneumatisch transport en het hanteren van bulkmateriaal.

small-3-way-airSolenoid, Pilot Operated 3 Way Air Valves

Kleppen met 3 poorten; inlaat, uitlaat (cilinder) en ontluchting. Ze worden over het algemeen gebruikt om veerretour cilinders te bedienen of als piloten voor groter diafragma- of zuigerkleppen.

Klein
Luchtstromen tot 1.2 Cv
 
Groot
Luchtstromen vanaf 1.5 Cv en hoger

4-way-air-largeSolenoid, Pilot Operated 4 Way Air Valves

Kleppen met 4 of 5 poorten; inlaat, een gemeenschappelijke uitlaat (4-weg) of twee uitlaten (5-weg) en twee cilinderpoorten, een normaal open en de andere normaal gesloten. De gemeenschappelijke toepassing is het bedienen van dubbelwerkende cilinders.

Klein
Luchtstromen tot 1.2 Cv
 
Groot
Luchtstromen vanaf 1.2 Cv en hoger

ISO Valves

iso-valves

Serie

ISO 01

ISO 02

ISO1

ISO2

ISO3

Debiet

1.0 

0.43

1.8

3.0

6.1

Poort

1/4”

1/8”

1/4”, 3.8”

3.8”, 1.2”

1.2”, 3/4”

Configuratie

Non Plug-in (Conforms to ISO 15407/1)

Non Plug-in (Conforms to ISO 15407/1)

Plug-in (Conforms to ISO 5599/2) / Non Plug-in (Conforms to ISO 5599/1)

Plug-in (Conforms to ISO 5599/2) / Non Plug-in (Conforms to ISO 5599/1)

Plug-in (Conforms to ISO 5599/2) / Non Plug-in (Conforms to ISO 5599/1)

PPCProportional Pressure Control

De MAC Proportional Pressure Controller (PPC) is een innovatief product dat een elektrisch signaal omzet in een proportionele pneumatische output. Met een elektronisch regelcircuit met gesloten lus, wordt feedback verkregen van een of twee transducers. De uitgebalanceerde schotelklep, snelle respons en hoge doorstroming van de twee integrale MAC-kleppen bieden uitstekende prestatiekenmerken voor de PPC.

De PPC regelt de uitgangsdruk door constant de druk te meten en deze te vergelijken met het commandosignaal. Als een hogere druk vereist is, reageert de PPC snel door de vulklep te bedienen. Zo wordt de uitgangsdruk verhoogd totdat deze gelijk is aan de druk die wordt weergegeven door het commandosignaal. Omgekeerd, als een lagere druk vereist is, zal de PPC de uitlaatklep bekrachtigen, waardoor de uitgangsdruk wordt verlaagd totdat de juiste druk is bereikt. Dit alles gebeurt heel snel om de juiste druk soepel te houden.

mio-fieldbus-67MI/O-67® Fieldbus

Voordelen

Het kiezen voor pneumatische ventielen levert verschillende voordelen op. Enerzijds past het ventiel door de compactheid in bijna elke machine. Anderzijds kan het pneumatische ventiel snel worden ingezet en kan het ook op hoog tempo schakelen. Aangezien het ventiel ongevoelig is voor vuil, is het zeer onderhoudsarm.

Pneumatische ventielen kopen

Als u pneumatische ventielen wil kopen, helpt Astro Controls u graag verder. We ontzorgen u graag door het leveren van een compleet pakket op maat. De subassemblies die wij leveren, kunnen gelijk ingebouwd worden. Onze klanten zijn dan ook altijd blij verrast door onze turnkey oplossingen.

Producten:

Mac Bullet Valve 

Mac Lekvrij ventiel

Mac Vacuum ventiel

Mac Pulse ventiel

Wilt u weten hoe we u verder kunnen helpen? Eén van onze specialisten helpt u graag bij het beantwoorden van al uw vragen. Bel ons (0)172 – 42 42 47, stuur een mail of vul het contactformulier in.

nl_NL