Search
Close this search box.

Roestvrijstalen ventielen

De olie- en gasindustrie hebben, net als de petrochemische industrie, componenten nodig die volgens bepaalde certificaten ontworpen en gefabriceerd worden. RVS wordt veel toegepast vanwege de goede materiaaleigenschappen tegen corrosie. Zo kunnen bijvoorbeeld RVS Ventielen met ATEX certificering geleverd worden. Deze ATEX gecertificeerde ventielen bieden de bescherming dat in het geval dat de omgeving explosief is er geen gevaar is door toedoen van deze ventielen.

RVS Atex ventielen
RVS ventielen

ATEX

Atex staat voor ATmosphères EXplosibles, en is een CE standaard. Het is een standaard die de mate van bescherming aangeeft bij verschillende omstandigheden. Er wordt een onderscheid gemaakt in de atmosfeer tussen stoffen (dust) en gassen (gasses). Deze stoffen en gassen kunnen door de aanwezigheid van een vonk exploderen.

Sinds 2016 is de laatste nieuwe versie van ATEX vastgelegd in Directive 2014/34/EU. Alle ATEX gecertificeerde onderdelen moeten aan deze nieuwe versie voldoen. Hierin zijn verschillende zones en omstandigheden gespecificeerd, na testen valt een product in een bepaalde groep.
Er zijn verschillende mogelijkheden waarbij er een vonk zou kunnen ontstaan door elektrostatische ontlading:

– Statische elektriciteit
– Wrijving metalen
– Impact metalen
– Statische lading
– Warmte

De opbouw is bijvoorbeeld ATEX E Ex ia IIC T6, de variatie zit hem in de ia, IIC en T6. Waarbij de ia de beschermingstechniek is, de IIC de variant van de gasgroep en de T6 is temperatuurklasse.

Atex Ventielen

RVS Ventielen zijn leverbaar in alle soorten Atex certificeringen, voor bijvoorbeeld direct op actuators. Zo zijn er 3/2, 5/2 en 5/3 monostabiel/bistabiel  ventielen. Deze kunnen zowel inline, manifold mounted of met een namur aansluiting aangesloten worden.

In de olie- en gasindustrie wordt steeds meer overgegaan op complete systemen met daarin alle verzorgingscomponenten en ventielen. Van oudsher wordt veel nog met fittingwerk gedaan, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer compactere en eenvoudiger te integreren systemen leverbaar. Zo zijn er deze alternatieven:

  • Manifold mounted
  • Stacking

 

Bij manifold mounted worden de kanalen in een massief blok verwerkt en kunnen de componenten, zoals de RVS ventielen, hier bovenop gemonteerd worden. Bij stacking worden de componenten intelligent aan elkaar gekoppeld door middel van verbindingstukken.

Een voorbeeld hiervan is het bekende Impact 2000 manifold van Rotork Midland, welke veel wordt toegepast in de olieindustrie.

Naast ventielen in RVS 316L, zijn er ook steeds meer ventielen nodig in titanium of super duplex. Deze titanium ventielen en super duplex ventielen bieden in bepaalde omstandigheden nog betere bescherming.

RVS ventielen kopen

Astro Controls geeft u graag advies over welke RVS ventielen het beste bij uw applicaties en bedrijf passen. Onze ervaring leert dat maatwerk het beste is. Wij kijken ook altijd naar welke bestaande systemen er al zijn, zodat we een totaaloplossing kunnen bieden.

Wilt u weten welke RVS ventielen het beste bij uw applicaties passen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

nl_NL