Search
Close this search box.

Hydraulische demper

Bij een mechanische beweging kan het zijn dat aan het einde van de beweging een nabeweging of een geluid ontstaat, denk bijvoorbeeld aan een stalen vuilnisbak die dicht slaat. Een stalen klep zal door de impact nog terug bewegen en nogmaals aanslaan, plus het zal veel geluid genereren.
Om deze stoot uit te dempen kan je een hydraulische demper toepassen als eindbuffer. Overal waar een beweging wordt gemaakt waar een massa ongeremd op een eindpositie komt, kan een hydraulische demper een goede oplossing zijn. Voorbeelden van deze applicaties zijn:

  • Roterende beweging, horizontaal en verticaal
  • Vallende massa’s, lineair of roterend
  • Horizontale lineaire beweging
  • Einde van een transportbaan
  • Bovenloopkraan
  • Noodstop AGV
  • Cilinder einddemping

Hydraulische demper Enidine

 

Hydraulische dempers

Hoe werkt een hydraulische demper?

Een hydraulische stootdemper zet de kinetische energie van de beweging om in thermische energie door de olie door kleine gaten (orifices) te persen. Daardoor dempt de beweging uit en zal de massa zonder snelheid uiteindelijk op de eindplek komen. De impact zal door deze demping zacht en stil zijn, wat voor de levensduur van de componenten van belang is. Daarnaast is het uiteraard ook voor de omgeving prettiger. De demper komt weer terug in zijn beginpositie door een veer of een ander compenserend volume.

Typen hydraulische dempers

Er zijn verschillende hydraulische dempers met elk hun eigen voordelen. Hieronder staan de meest voorkomende stootdempers beschreven.

Instelbare stootdempers

Instelbare hydraulische dempers zijn qua demping in te stellen om zo de optimale stootdemping te kunnen bewerkstelligen. Als de toepassing elke keer precies dezelfde snelheid en massa heeft om af te stoppen, is dit een goede manier om de beweging te optimaliseren. Na het instellen met de instelknop, borg je deze hydraulische stootdempers. Op die manier blijft de instelling bewaard.

Vaste stootdempers

Vaste hydraulische dempers zijn breder inzetbaar bij wisselende omstandigheden qua massa’s en snelheden. Daarom worden deze dempers ook wel zelf compenserende dempers genoemd. Ook als hydraulische dempers parallel werken om een groter object af te remmen, zijn niet-instelbare dempers aan te bevelen. De demping kan qua bewegingsprofiel ook helpen om het aantal G-krachten te reduceren door een constante vertraging, waarbij de snelheid progressief afloopt.

Olieremcilinders

Olieremcilinders zorgen voor een constante snelheid van een beweging door de olie door een naaldregelventiel te laten lopen. Door de instelbare vernauwing, creëer je een constante flow door het naaldregelventiel en wordt de snelheid ook constant. Dit kan bijvoorbeeld bij bewegingen door de zwaartekracht waarbij je niet wil dat het voorwerp met hoge snelheid naar beneden komt, of met het beperken van de snelheid van een pneumatische cilinder. Dit zijn geen eindbuffers, maar werken over de volledige slag. Tevens zijn deze verschillend te gebruiken in ingaande of uitgaande slag, hierbij is ook een ‘free-flow’ mogelijk, zodat de snelheid onbeperkt is in een richting.

Enidines nieuwe RVS Demper

Hydraulische dempers kopen

 

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste dempers? Neem vrijblijvend contact met ons op.

nl_NL