Search
Close this search box.

Luchtdrogers en reduceerventielen

Elk pneumatisch system bestaat uit een complete reeks aan componenten voordat de perslucht de machine bereikt. Perslucht moet worden opgewekt en dit wordt traditioneel gedaan door een compressor. Bij het comprimeren van de lucht verandert echter het dauwpunt, waardoor er vocht vrijkomt uit de lucht dat vervolgens in het pneumatisch systeem komt. Om dit vocht te onttrekken wordt een luchtdroger aanbevolen. Dit wordt ook wel een luchtverzorgingseenheid genoemd.

Bij de machine vervolgens wordt vaak een zogeheten FRL unit gebruikt. Dit pneumatische FRL systeem bestaat uit een filter, drukreduceer en olievernevelaar (FRL = Filter, Regulator & Lubricator).

Bekijk hieronder een video over luchtverzorgingssystemen van Bimba:

FRL Systeem

Het FRL Systeem zorgt ervoor dat de componenten in de machine de juiste druk hebben, de lucht schoon is en er olie in de lucht zit om de componenten te smeren. Het filter heeft een filterelement wat veel zeer kleine doorlaten heeft, om zo grove stukken vervuiling tegen te houden. De lucht kan hier doorheen en het vuil blijft in het filterelement achter.
Het reduceerventiel zorgt ervoor dat de druk vanaf de compressor verlaagd wordt naar een niveau waarop de machine berekend is.

Een compressor kan eenvoudig tot 15 bar druk leveren, maar niet alle pneumatische componenten zijn hierop berekend. Daardoor worden veel machines gemaakt voor gemiddeld ongeveer 6 bar. Dit is veiliger in het geval dat de druk beperkt is, en is tegelijkertijd ook energiezuiniger. De olievernevelaar zorgt voor een kleine hoeveelheid olie in de lucht die in cilinders en ventielen terecht komen en zo zorgen dat de componenten gesmeerd blijven om de levensduur te verlengen.

Soorten reduceerventielen

Er zijn verschillende reduceerventielen. Er zijn echter ook mogelijkheden tot het reduceren van de flow, oftewel het debiet. In een pneumatische actuator (bijvoorbeeld een cilinder of een grijper) zorgt de druk voor de kracht van de actuator. Het debiet zorgt voor de snelheid van de pneumatische actuator. De verschillende soorten reduceers kunnen worden onderverdeeld in druk en flow:

Druk reduceer

Standaard drukreduceer. Dit is het simpelste design en heeft een beperkte nauwkeurigheid. Ze worden vaak toegepast bij de aanvoer naar de machine. Door middel van een draaiknop worden ze afgesteld op de juiste uitgaande druk.

Precisie reduceer. Deze reduceerventielen zijn complexer in design, en zorgen daardoor voor een stabiele druk zonder schommelingen en onnauwkeurigheden.

Elektrisch aangedreven reduceer. In plaats van de draaiknop zit hier een elektrisch aangedreven motor die de uitgaande druk kan instellen. Deze kan de druk proportioneel instellen.

Proportioneel drukreduceer. Dit reduceer heeft twee ventielen die de druk regelen in een volume en kunnen zodoende de meest precieze druk realiseren. Het ene ventiel is het vulventiel en het andere ventiel het dumpventiel. In het volume wordt de druk gemeten en door middel van lucht door te laten (vullen) of lucht af te voeren (dumpen), verandert de druk in het volume. Vervolgens kan dit volume gebruikt worden om precies de druk in een actuator te laten lopen voor een precieze kracht.

Flow reduceer

Een manuele flowregelaar, of debietregelaar, is een naaldregelventiel waarbij een doorlaat door een naald beperkt wordt. Deze ventielen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt worden om de snelheid waarmee een cilinder gevuld wordt te bepalen.

Een proportionele flowregelaar, deze proportional flow control is een component dat proportioneel de doorlaat kan verstellen. Dit is een uniek design van Mac Valves, waarbij een steppermotor de naald regelt en zo de flow linair kan laten toe- of afnemen. Deze flowregelaar werkt niet alleen voor perslucht, maar ook voor vloeistoffen.

Luchtdrogers en reduceerventielen kopen

Met meer dan 40 jaar ervaring in luchtverzorging, kan Astro Controls u helpen de juiste luchtdrogers en reduceerventielen te kiezen voor uw applicaties. Dankzij onze focus op maatwerk, kunnen wij altijd geschikte oplossingen leveren voor uw processen.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij het optimaal inrichten van de luchtverzorging? Neem vrijblijvend contact met ons op.

nl_NL