Search
Close this search box.

Zuigerstangloze cilinders

De stangloze cilinder heeft geen zuigerstang en heeft daardoor minder ruimte nodig dan andere cilinders. Ze kunnen één of meerdere carriers hebben waar de voorwerpen op kunnen worden vastgemaakt die bewogen moeten worden. De momentcapaciteit is hierdoor gelijk over de gehele slag. Daardoor kan bij voorwerpen die groot of log zijn en niet op een zuigerstang bevestigd kunnen worden, het wel over een bandcilinder of stangloze cilinder verplaatst worden.

Door het toepassen van verschillende soorten carriers met zijgeleiding zijn zowel in X, Y als Z richting grote momentcapaciteiten mogelijk. De carriers zitten verboden met de zuiger via een vaste verbinding bij een bandcilinder en de band houdt de verbinding gesloten zodat de perslucht niet kan ontsnappen en stof niet in de cilinder kan komen.

Soorten stangloze cilinders

Er zijn drie soorten cilinders te onderscheiden. De magnetisch gekoppelde cilinders, de kabelcilinders en de bandcilinders.

1 ] Magnetisch gekoppelde cilinders

Bij de magnetisch gekoppelde cilinder is er sprake van een sterke magneet op zowel de zuiger als de carrier aan de buitenzijde. Het voordeel is dat deze ook eventueel in vochtige omgeving uit de voeten kan.

2 ] Kabelcilinders

Kabelcilinders hebben een nylon kabel die over twee poelies lopen. Deze kabel is aan beide zijdes verbonden met de zuiger in de extrusie. Voor transportsystemen in omgevingen met hoge temperaturen kan hierdoor de cilinder buiten de hete zone geplaatst worden en de kabel door de hitte lopen (denk bijvoorbeeld aan ovens in bakkerijen).

3 ] Bandcilinders

Daarnaast zijn de bandcilinders ook ontwikkeld als elektrisch aangedreven cilinders, hierin zijn twee verschillende technieken te onderscheiden:

Schroefspindel actuatoren: De schroefspindelactuator heeft de moer van de spindel een vaste verbinding met de carrier, hierdoor zijn grote krachten mogelijk en veel precisie.

Bandgedreven actuatoren: De bandgedreven actuatoren hebben een band met de motor verbonden.
 
De stangloze cilinder is er zowel als pneumatische cilinder als elektrische cilinder

Stangloze cilinder kopen

Zoals op deze pagina te lezen was, zijn er veel verschillende opties mogelijk als het gaat om bandloze cilinders. Wilt u graag advies over welke stangloze cilinder bij uw applicatie past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

nl_NL