Search
Close this search box.

Voedsel

Machineonderdelen in de voedselindustrie

De voedselindustrie staat voor kwaliteit en hygiëne. Zowel Europa als de VS stellen hoge eisen aan de industrie. Bijvoorbeeld de EC 1935/2004 en EU 10/2011, wat de USDA approved en de EU eist. Om aan deze hoge eisen te voldoen, zijn kwalitatieve onderdelen van belang. Op deze pagina beschrijven we welke keurmerken belangrijk zijn en hoe we kunnen zorgen voor onderdelen met hoge kwaliteit.

Voedselindustrie, RVS 304 en RVS 316

De twee meest gangbare soorten roestvast staal zijn RVS 304 en RVS 316. Beide varianten hebben een andere samenstelling en daardoor hun eigen toepassingen. De belangrijkste bestanddelen van RVS 304 zijn chroom (18%) en nikkel (85%). Dit type RVS is licht magnetisch en is bestand tegen de meeste vormen van corrosie. RVS 316 is de duurdere varian en is beter bestand tegen corrosie. Dit type bestaat o.a. uit chroom (16%), nikkel (10%) en molybdeen (2%). Die laatste heeft als kenmerk goed tegen temperatuurwisselingen te kunnen. RVS 316 is beter bestand tegen zoutcorrosie dan RVS 304 en is daarom voor veel industrieën wenselijk. Zo ook de voedsel industrie.

Onze elektrische actuatoren in RVS, tot IP69K

Voedselindustrie en de juiste IP-codes

Er zijn een aantal IP-codes (Ingress Protection Rating) die belangrijk zijn in de voedingsindustrie. Vooral IP67 en IP69k komen veel voor.

De IP codes zijn uit twee cijfers opgebouwd. Het eerste cijfer geeft aan tegen wat het onderdeel bestand is. Het getal 6 geeft aan dat het bestand is tegen stof en is de strengste normering. Het tweede getal geeft aan in welke mate het vochtvrij is.

Met IP67 is het onderdeel stofvrij en dompeldicht. IP69 geeft aan dat het onderdeel stofvrij en vochtdicht is. IP69K is de hoogste classificering. Het blijft vochtdicht bij hoge druk en hoge temperatuur. Omdat in de voedselindustrie hoge eisen worden gesteld aan de hygiëne, wordt IP69K veel gebruikt.

Washdown en CIP

Met een washdown worden in de voedselindustrie met een druk van 300 psi oppervlakten en machines gereinigd. Het reinigen wordt tegenwoordig steeds vaker automatisch gedaan, met CIP (Cleaning In Place) programma’s. Daarvoor wordt er eerst gekeken welke hygiënerisico’s aanwezig zijn. In de voedingsindustrie kunnen dat productresten zijn, microbiologische vervuiling, kruisbestuiving of de opbouw van mineralen. Vervolgens kunnen er automatische schoonmaakprocessen worden ingericht. Door deze automatische processen worden er hoge eisen gesteld aan de kwaliteit van de machineonderdelen. Mede hierom is het noodzakelijk om IP69K onderdelen te gebruiken, omdat deze goed tegen de druk van het water bestand zijn. Om de aantasting door de opbouw van mineralen tegen te gaan (zoutcorrosie), kan RVS304 voldoende zijn. Echter in sommige gevallen zullen we u RVS304 aanraden.

Machineonderdelen in de voedselindustrie

Astro Controls levert onderdelen van hoge kwaliteit aan de voedselindustrie. Zo zijn onze RVS elektrische cilinders/actuatoren uitermate geschikt voor de voedselindustrie, aangezien ze IP69K zijn gecertificeerd. Ook alle verbindingen die wij leveren, zoals industriële slangen, zijn gericht op volledige afsluiting. Vaak leveren wij subassemblies aan, zodat we kunnen garanderen dat alle onderdelen op elkaar aansluiten. Meer weten over hoe wij verder kunnen helpen? Maak een afspraak via mail of bel ons op (+31) (0)172424247

Enidines nieuwe RVS Demper
Mac-bullet-valves-groep
nl_NL