Search
Close this search box.
Magneetventielen

Overzicht

Voor het regelen van het doorlaten van vloeistoffen, zoals water, zijn er verschillende mogelijkheden. Manueel kan dit met bijvoorbeeld kogelkranen, maar in de industrie hebben geautomatiseerde systemen de voorkeur. Denk bijvoorbeeld aan direct elektrisch aangestuurde ventielen of ventielen met een actuator voor het openen van de kogelkraan of schuifklep.
Qua bouw wordt hier een onderscheid gemaakt tussen de doorlaat die nodig is en het medium dat gebruikt moet worden. Astro Controls biedt voor zo goed als elke doorlaat en medium een oplossing.

MAC Vloeistofventielen

MAC Valves levert gebalanceerde vloeistofventielen, deze zijn net als de pneumatische gebalanceerd. Hierdoor zijn ze onafhankelijk van drukvariaties. Daarnaast door het MAC Valves unieke design, schakelen ze snel en constant.

Zie hiernaast verschillende type kleppen die momenteel beschikbaar zijn met kort omschreven hun unieke eigenschappen.

Daarnaast is de korte brochure te downloaden. Voor een selectie, neem graag contact op met één van onze vertegenwoordigers.

Praktijkvoorbeelden

FCvalves

Flo Control magneetventielen

Flo Control biedt een breed scala aan magneetkleppen, zowel direct gestuurd, als pilootgestuurd. Deze kleppen zijn breed inzetbaar in vele industrieën waar de klep lang open blijft staan of veel debiet moet hebben. De kleppen opereren via het standaard design met een anker wat naar bovengetrokken wordt.

Deze kleppen zijn drukafhankelijk, vandaar dat er verschillende orifice en cv waardes mogelijk zijn in één klep.

De kleppen zijn zowel met gelijkspanning als wisselspanning aan te sturen.

Tevens zijn ze in messing, aluminium, RVS en plastic beschikbaar met verschillende afdichtingen.

 

Technische informatie

Orifice en cv waarde

Er zijn veel factoren belangrijk om te bepalen hoeveel liter vloeistof per minuut een klep door kan laten. Zo is er druk van de vloeistof, viscositeit, temperatuur en soortelijke massa die bepaalt hoeveel de vloeistof stroomt. Om hier enige duidelijkheid en vergelijking in te verschaffen zijn er gestandaardiseerde waardes nodig. Dit zijn bijvoorbeeld de orifice en de cv waarde.
De orifice is de doorlaat van het ventiel, gemeten naar het debiet door een gladde buis, de orifice is het equivalent in het aantal mm van deze buis. Indien de orifice kleiner zou zijn dan deze gladde buis krijg je een debiet beperking.
De cv waarde, van een waterklep bijvoorbeeld, is de weerstand die een magneetventiel uitoefent op de vloeistof of gasstroom. De cv-waarde wordt in de metrische eenheden ook vaak aangeduid als een kv-waarde. Met de stromingsleer kan hieruit bepaald worden bij een bepaalde druk wat het debiet zal zijn van het vloeistofventiel.

Soorten stromen vloeistoffen

Laminaire flow: Voor sommige media, zoals bier of zeep, zijn laminaire vloeistofstromen nodig. Deze zorgen er voor dat er geen ongewenste mix komt binnen het medium, wat nadelig is voor het uiteindelijke product. Voor een laminaire flow wil je zo min mogelijk wrijving en bochten hebben in je klep.

Turbulente flow: Als een medium of een mix van verschillende vloeistoffen door bochten gaat, zal er de mogelijkheid ontstaan dat er een turbulente stroom ontstaat waarbij de vloeistoffen gaan mixen met andere vloeistoffen of gassen. Bijvoorbeeld bij bier zou dit voor meer schuim kunnen zorgen dan gewenst.

Dood volume magneetventiel/vloeistof ventiel

Aangezien veel toepassingen van een magneetventiel of vloeistof ventiel in de voedselindustrie en medische industrie zijn, is het dode volume van een ventiel zeer belangrijk. Met een dood volume wordt bedoeld dat er een plek in de klep is waar een vloeistof zich zou kunnen ophopen, zonder dat het er nog door de klep heen hoeft. In dit dode volume zouden dan bijvoorbeeld bacteriën zich kunnen settelen en wordt het moeilijk dit te kunnen reinigen. Het is dus verstandig om bij de keuze van het soort ventiel hier rekening mee te houden.

Toepassingen magneetventiel

Vullen – Voor het vullen van vloeistoffen worden vaak vulventielen gebruikt. Dit kan een pneumatische cilinder samenstelling zijn, maar is ook eventueel direct mogelijk met precies schakelende vloeistofkleppen. Zo kan water door een waterklep in een fles gevuld worden, door de juiste waterklep te selecteren kan dit zeer precies gebeuren.

Doseren – Bij doseren is precies schakelen voor het openen en sluiten van kleppen extreem belangrijk, aangezien doseren vaak over kleine volumes gaat. Hierbij heeft Astro Controls met Mac Valves extreem precies schakelende vloeistofventielen.

Sproeien – Spraying ventielen zorgen voor het precies verdelen van vloeistof om iets te bevochtigen met een medium. Het sproeien gaat altijd in combinatie met de juiste nozzle (straalbuis) om een goede verdeling te krijgen. Als de toevoer vanuit het ventiel precies en constant is, krijg je het beste resultaat.

Continue stroom – Bij een continue stroom is vooral de doorlaat van de klep zeer belangrijk, zodat deze precies is zoals uiteindelijk benodigd is. De doorlaat is eventueel aan te passen., Op die manier kunnen we bijvoorbeeld ook proportioneel regelbare vloeistofventielen toepassen. Een waterklep kan een vaste doorlaat hebben of een proportionele waterklep zijn, voor het regelen van een waterstroom bij koelsystemen.

Advies over het kopen van magneetventielen

Het is belangrijk om magneetventielen te kopen die precies bij uw applicaties en vloeistofstromen passen. Daarover adviseert Astro Controls u dan ook graag.

Heeft u op dit moment vragen over ventielen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

nl_NL