Search
Close this search box.

Pneumatische cilinders

Een pneumatische cilinder is een cilinder die door luchtdruk in beweging komt. Pneumatische cilinders worden veel toegepast in productieprocessen en in de machinebouw. Er is veel variatie en keuze op het gebied van pneumatische cilinders. Standaard ronde cilinders maar ook ISO 6432,15552 en 21287.  Naast de standaard en ISO-cilinders hebben wij ook cilinders die speciaal voor de food industrie ontwikkeld zijn. Er wordt vaak gekozen voor een pneumatische cilinder vanwege de lage aanschafkosten, eenvoudige besturing, makkelijke inbouw en betrouwbaarheid.

Pneumatische cilinder Tolomatic
Pneumatische cilinders

Typen cilinders en hun voordelen

Er zijn veel verschillenden typen pneumatische cilinders, met elk hun eigen werking en voordelen. Hieronder staan de mogelijkheden beschreven.

Enkel werkend: de cilinder is in 1 richting pneumatisch bediend en gaat retour met een veer

Dubbel werkende cilinder: deze werkt in 2 richtingen, zowel in als uit en kan pneumatisch bediend worden.

Dubbele zuigerstang: deze wordt ingezet indien er veel zijbelasting is.

Compact: voor inbouw in kleinere ruimtes.

Cartridge: wanneer je in een systeem een cilinder wil integreren, bijvoorbeeld in een manifold.

Draai cilinder: deze cilinder wordt ook wel rotatie of roterende cilinder genoemd. Dit is voor roterende bewegingen en het open en dicht laten scharnieren van luiken.

Zuigerstang loze cilinder: deze wordt gebruikt voor langere slagen, zoals voor het snijden van grote papieren vellen in de papierindustrie.

RVS: roestvrijstaal is corrosie resistent en daarom goed toepasbaar in de food industrie.

Kunststof eindkappen: dit type wordt gebruikt in industrieën waar gewerkt wordt met chemicaliën. Dit kan ook de food industrie zijn aangezien hier ook met chemicaliën gereinigd kan worden.

Wrijvingsloze cilinders: deze cilinders zijn niet gevoelig voor zogenaamde stick-slip. De zuiger is lucht gelagerd en heeft dus geen wrijving. De wrijvingloze cilinders worden toegepast in applicaties waar iets op spanning gehouden dient te worden. Ze slijten niet aangezien er geen wrijving is. Ook kunnen deze cilinders een massa verticaal gewichtsloos maken door continu de druk te regelen met een proportioneel ventiel.

Pneumatische cilinders kopen

Astro Controls adviseert u graag als u pneumatische cilinders wil kopen. Voor iedere lineaire en roterend beweging kunnen wij een passende pneumatische cilinder leveren. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij een cilinder op maat leveren.

Wilt u weten welke cilinder het beste bij uw bedrijf past? Neem dan contact met ons op.

nl_NL