Search
Close this search box.

Trildempers

Trillingen zijn desastreus voor veel systemen. Overal waar motoren of andere bewegingen optreden, ontstaan trillingen in de machine. Vooral elektronische apparatuur kan hier ernstige gevolgen van ondervinden. Daarom is het belangrijk om voor goede trillingdempers te kiezen. Je komt trillingdempers onder andere in de volgende applicaties tegen:

  • Elektronica circuits
  • Precisie componenten
  • Transport machines
  • Radarsystemen
  • Luchtventilatoren en airco systemen
  • Testequipment
  • Semiconductor componenten
Trillingsdemping en isolatoren
Trillingdempers en trillings isolatoren

Werking trillingdempers

Om trillingen te dempen zijn er verschillende trillingsdempers beschikbaar met elk hun eigen voordelen. Om de trillingen goed te isoleren wordt gebruikt van een veer/demper systeem om zo de eigenfrequentie van het complete systeem omlaag te krijgen. De verende werking zorgt voor de stabilisatie en de demper zorgt voor het opnemen van de energie. De trillingdemper doet dit door de kinetische energie om te zetten naar thermische energie.

Bij een trilling zijn er twee belangrijke factoren, de amplitude en de frequentie van de trilling. Tevens kunnen trillingen geluid veroorzaken en deze trilling isolatoren kunnen dit geluid ook isoleren.

Soorten en voordelen trillingdempers

Er zijn verschillende soorten dempers met elk hun eigen werking. Hieronder staan de werking en voordelen van de verschillende typen trildempers omschreven.

Rubber trildempers

Deze rubber isolatoren absorberen energie door compressie van het rubber en het rubber zet zich weer uit. Daarnaast kunnen deze rubber dempers geluid isoleren. De rubber dempers werken het best wanneer ze een grote massa tot stilstand te brengen. Als isolator is de werking bewerkt. In het geval van grotere amplitudes en hoogfrequente trillingen werken deze niet optimaal.

Staaldraadveren

Deze trillingdempers worden ook wel Wire Ropes genoemd. Deze trillingsdempers zijn isolatoren die bestaan uit gewikkeld staaldraad die opgespannen staan en geborgd worden door een metalen balk. Door de bespanning en de wikkeling wordt een stijf product gecreëerd, waardoor de staaldraad als veer functioneert. Bij het dempen wordt de staaldraadveer ingedrukt en creëert de wrijving in de staaldraden warmte.

De staaldraadveren kunnen ook als een stootdemper functioneren bij bijvoorbeeld een val. Een groot voordeel van staaldraadveren is dat ze overweg kunnen met een grote amplitude en geen onderhoud nodig hebben. Tevens kunnen ze een grote verscheidenheid aan massa’s dempen: van kleine systeemboorden en radarsystemen tot complete machines bij transport over de weg.

Air bellows

Luchtbalgen worden ook wel luchtveren genoemd. Van oudsher zijn luchtbalgen vooral bekend als compacte lineaire actuatoren met een zeer hoge kracht, bijvoorbeeld in vrachtwagens en bussen voor de hoogte van de wielophanging. Luchtbalgen werken echter ook extreem goed voor het isoleren van trillingen. Lucht creëert namelijk een zeer goede demping en vering.

Doordat lucht comprimeerbaar is en een luchtbalg een gesloten volume is, varieert de druk bij beweging. Als de balg samengedrukt wordt, wordt een kleiner volume gecreëerd, en zal de druk toenemen. Door de toegenomen druk wordt de veerkracht meer en beweegt de luchtbalg weer naar de beginpositie en zakt de druk weer. Deze wisselende druk zorgt voor een afnemende of toenemende veerkracht. Bij hogere massa’s werken luchtbalgen daardoor erg goed. Voor lagere massa’s is helaas het effect op een luchtbalg qua vervorming te weinig, waardoor dit niet werkt.

Marshmellows

Firestone heeft een speciaal type isolator ontworpen die werkt met verschillende lagen rubber die in nylon tussenlagen vormvast gehouden worden. Door de impact wil het rubber zich vervormen, maar dit is niet mogelijk door de nylonlagen. De hitte die ontstaat bij deze wrijving zorgt voor de demping.

Trildempers kopen

Astro Controls adviseert al tientallen jaren welke trillingdempers het beste passen bij uw applicaties. Dankzij onze ervaring weten wij hoe u schade aan machines door trillingen kunt vermijden.

Wilt u ook graag advies over trillingsdempers van ons ontvangen? Neem vrijblijvend contact us to talk to one of our specialists.

en_US