Robots in de industrie

Bij zwaar fysieke taken in de industrie, zoals in de automotive industrie, worden al jarenlang robots gebruikt. Deze robotarmen zijn echter duur en moeilijk te programmeren. Ook werken deze robotarmen in afgesloten cabines. Met de nieuwe smart robots, die ook dienstdoen als cobot, is dit niet het geval. Op deze pagina kun je lezen hoe moderne smart industriële robots de werknemers en werkgevers helpen makkelijker te werken.

Wat is een cobot?

Cobot staat voor colloborative robot, en betekent dat de robotarm bedoeld is om samen te werken met een werknemer. In plaats van dat de cobot de werknemer vervangt, versterkt deze 6 assige robot het personeel. Dit betekent ook dat de robotarm niet in een afgesloten kooi opereert, maar samen met werknemers in een ruimte functioneert. Nadat de bewegingen en werkzaamheden in een cobot zijn geprogrammeerd, kan de robotarm dit uitvoeren. De Smart Cobot is een robotarm die eenvoudiger te programmeren is,door middel van een touchscreen tablet. Tevens werkt de robot met teach-by-demonstration. Dit betekent dat je de robot met de hand naar bepaalde posities kunt toebrengen. De robot volgt vervolgens dit traject.

Voordelen cobots

Het kopen van één of meerdere cobots heeft verschillende voordelen. Zo kunnen werknemers dankzij cobots het werk makkelijker volhouden. De robotarm kan namelijk fysiek werk tot 15 kilo overnemen. In tegenstelling tot de robotarmen die nu veel worden gebruikt, is een cobot makkelijk te programmeren. Daardoor is een nieuwe smart industriële robotarm ook kosteneffectief. Ook kunnen tegenwoordig steeds complexere taken door een cobot worden uitgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lassen of spuiten.

Robots in de industrie en personeel

Om cobots goed in te zetten, is het belangrijk om het personeel goed te instrueren. Soms kunnen er vooroordelen bestaan over robotarmen. Door duidelijk te communiceren over wat een cobot wel en niet gaat doen, zal de introductie soepel verlopen. Veiligheid is hierbij ook van belang. Cobots voldoen aan strenge veiligheidseisen, zodat ze in de omgeving van mensen kunnen werken. Uiteindelijk zijn werknemers minder met verzuim, doordat cobots vervelende taken overnemen.

Industriële robotarm kopen

Astro Controls helpt graag bij het kopen van een industriële robotarm, in de vorm van een Smart Cobot. Wij denken graag met u mee, om zo te zorgen dat de robotarm precies past bij het productieproces. We kijken daarbij naar het complete productieproces, zodat we duidelijk kunnen adviseren hoe een cobot het best tot zijn recht komt. Als de cobot is gearriveerd, zorgen wij ervoor dat de robotarm goed werkt en meteen kan worden ingezet.

Wilt u weten hoe een cobot uw productie soepeler kan laten verlopen? Neem vrijblijvend contact us.

en_US