Energiebesparing stoffilterinstallaties

Energiebesparing op stoffilterinstallaties met MAC Pulsventielen

De energiebehoefte is nog steeds stijgende en overheden doen er alles aan om deze te verkleinen. Dit moet zorgen voor een duurzame wereld en zorgt gelijk dat er bespaard wordt op energie. MAC heeft Pulsventielen voor stoffilterinstallaties die zorgen voor een grote energiebesparing door het verminderen van het perslucht verbruik. Deze besparing wordt hierna verder uitgelegd.

Introductie MAC Pulsventielen

Veel van onze klanten zijn al op de hoogte gebracht van de voordelen van onze MAC Pulsventielen als alternatief voor de veelgebruikte membraanventielen. Toen we hiermee in 2009 begonnen waren de voordelen vooral de volgende:
• Geen scheurende rubber membranen door het gebruik van een met rubber omgote schuifas
• Geen onverwachte en onbekende lekkages

Deze problemen zorgden voor veel ongepland onderhoud door verlies van druk en veel arbeid voor het vervangen van membranen op vaak ongelukkige locaties.

De membranen hebben een verwachte levensduur van circa 1 miljoen schakelingen. Dit betekent dat zeker bij hoogfrequent schakelen de membranen scheuren, nog voor het voorgeschreven interval van preventieve vervanging. Door het vervangen van de membraanventielen met onze MAC Pulsventielen,
die een veel langere levensduur hebben, worden de volgende resultaten behaald:
• Minder ongepland onderhoud
• Verruimen van het voorgeschreven preventieve onderhoud met een factor tussen de 5 en 10

Makkelijk uitwisselen op bestaande installaties

Toen de MAC Ventielen op stoffilterinstallaties voor het eerst werden geïntroduceerd, gingen we uit van bestaande ventielen uit onze range. Het nadeel hiervan was dat de filter installaties moesten worden aangepast om onze ventielen in te kunnen bouwen. Na de grote toename in aantal geïnteresseerde klanten is er daarom een speciale lijn ventielen beschikbaar gekomen die makkelijk zijn uit te wisselen.
Hiervoor zijn er de volgende twee opties:

• Compleet MAC Pulsventiel met dezelfde poorten als bestaande membraanventielen.
• MAC Pulsventiel met adapterplaat om het ventiel op het bestaande fitwerk te monteren.

Zie de afbeelding rechts voor het ontwerp met een aparte adapterplaat. Momenteel heeft MAC al veel adapterplaten ontwikkeld voor de verschillende ventielen in het veld. Voor de meest gangbare merken zoals Asco, Goyen, Turbo en Mecair zijn reeds adapterplaten beschikbaar.

Energiebesparing

Nadien zijn er zowel in Nederland als in de wereld veel klanten overgegaan naar het gebruik van onze MAC Pulsventielen. Door het toepassen in de praktijk en de nu jarenlange ervaring, is gebleken dat er nog meer voordelen zijn, ten opzichte van de membraanventielen.

Zoals u gewend bent van MAC Ventielen zijn dit de snelst schakelende ventielen op de markt. De MAC Pulsventielen hebben een grote doorlaat van 3/4 inch tot 2 1/2 inch (grotere doorlaten zijn nog in ontwikkeling), maar schakelen nog steeds razendsnel. In vergelijking met de membraanventielen, heeft dit voor de stoffilterinstallaties de volgende grote voordelen qua energiebesparing:
• De flow na het open schakelen gaat harder, waardoor de impactsnelheid op de stofdoeken hoger is
• De MAC Pulsventielen schakelen sneller af, waardoor er minder lucht verbruikt wordt per puls.

Deze vergelijking ziet u in de volgende grafiek:

Energiebesparing Membraamventiel vs. Mac PulsventielDoor de grotere impactsnelheid van de flow, worden de filterdoeken schoner geblazen. Aangezien het gewenst is dat er altijd nog een rest stof op de doeken zit, zorgt dit ervoor dat bij het gebruik van de MAC Pulsventielen er twee zaken aangepast kunnen worden:
• De druk van de gecomprimeerde lucht
• De intervaltijd tussen de pulsen kan verruimd worden
Door deze twee aanpassingen wordt het persluchtverbruik in uw installatie aanzienlijk verminderd, en daarbij bereikt u de energiebesparing die u voor ogen heeft.

Lucht is gratis, perslucht zeker niet

Perslucht is duur, perslucht op 8 bar kost circa 1,5 cent per m3. Dit is natuurlijk afhankelijk van het rendement van de compressor. Voor grote doorlaten, zoals die van de stoffilterinstallaties (3/4 inch tot wel 3 inch), betekent dit dat de kosten erg oplopen. Daarnaast zijn lekkages nog duurder, bij lekkages gaat er veel lucht verloren door een grote doorlaat. Een volledige lekkage op 7 bar van 1,5 inch (38 mm) in diameter, kost bijna € 1.000 per dag. Vandaar dat scheurende membranen, buiten de kosten van onderhoud, ook zeer veel energiekosten met zich meebrengen. Een energiebesparing is hier daardoor gewenst.

Als een ventiel in een stoffilterinstallatie minder kan pulsen, betekent dit dus ook minder luchtverbruik per dag. Daarnaast is het luchtverbruik per puls bij een MAC Pulsventiel minder dan bij een membraanventiel, waardoor het stoffilter zelfs bij hetzelfde aantal pulsen al minder lucht verbruikt.

Return on Investment

Onze sales engineer komt graag bij u langs om aan de hand van uw gegevens een verdienmodel te genereren. In dit model komen alle technische gegevens terug van uw huidige installatie en wat we voor u kunnen besparen. Vervolgens komen we hierna met een ROI (return on investment), welke we duidelijk en snel aan u kunnen tonen.

De praktijkvoorbeelden leren dat de ROI regelmatig onder de 12 maanden ligt, vaak zelfs binnen de 6 maanden.

Praktijkvoorbeelden

De voorbeelden uit de praktijk zijn legio, en er komen steeds meer voorbeelden bij. Veel bedrijven zijn natuurlijk niet bereid om de resultaten die ze behalen te delen, aangezien ze hierbij zelf het voordeel houden boven de concurrentie. Gelukkig is dit niet altijd het geval en bespreken we hieronder graag drie voorbeelden van bedrijven die publiekelijk onze MAC Pulsventielen onderschrijven.

JD Norman, UK

Bij JD Norman in Engeland staan verschillende stoffilter installaties met membraanventielen. De video hieronder geeft u een goed beeld van hoe de situatie was en hoe deze nu is met onze MAC Pulsventielen op de eerste stoffilterinstallatie die is omgebouwd. De membraanventielen pulsten elk om de 10 seconden met een pulstijd van 1 seconde, en nog was de luchtstroom door het filter slechts 12 km/uur. Na installatie van de MAC Pulsventielen waren deze door de efficiëntere puls als volgt:

Elk ventiel pulst elke 300 seconde met een pulstijd van 0,3 seconde, de luchtstroom door het filter was verhoogd tot 30 km/uur. Op deze manier werd een beter reinigingsresultaat met veel minder pulsen bereikt. Van 2 miljoen pulsen per jaar per ventiel naar ongeveer 70 duizend pulsen per ventiel per jaar.


Cemex, Mexico

Cemex is één van de grootste groepen ter wereld in het leveren van grondstoffen voor de bouw. Over de hele wereld zitten verschillende productie fabrieken voor onder andere cement. Cemex heeft net als vele bedrijven op meerde locaties testen gedaan met de MAC Pulsventielen. Elk jaar maakt Cemex een plan voor de belangrijkste investeringen, en zoals veel productiebedrijven is het besparen op energie één van de belangrijkste doelen. Na de grote verbeteringen op het gebied van luchtverbruik zijn de MAC Pulsventielen de nummer één prioriteit voor de hele CEMEX groep.

Zie hieronder de video en het persbericht:

http://www.cemex.com/MediaCenter/PressReleases/PressRelease20161012.aspx


Carpet Pad manufacturing, USA

Bij deze productieplant voor tapijt hadden de onderhoud medewerkers problemen met het reinigingseffect van de membraanventielen bij een aantal soorten stof. Hierbij liepen de filters vol en moest het stoffilter met de hand leeg gehaald worden, wat circa 4 uur duurde. Door de grotere snelheid van de flow door de MAC Pulsventielen, was dit geen probleem meer. In de onderstaande video onderschrijft het hoofd van de technische dienst de kwaliteit van pulsen. Daarnaast is er ook gefilmd vanuit het stoffilter met daarbij een duidelijk verschil in de puls van een membraanventiel en een Mac Pulsventiel.Bovenstaande succesverhalen kunnen ook voor uw installaties van toepassing zijn.

We komen graag de verschillen en voordelen aan u voorleggen. Hierna kunnen we toewerken naar een test, zodat we u in de praktijk kunnen aantonen hoeveel succes u kunt behalen.