Astro Controls neemt afscheid van Sawyer

Alpen aan den Rijn – Op 3 oktober is het vervelende nieuws gekomen dat Rethink Robotics de deuren heeft moeten sluiten1. Astro Controls was partner van Rethink Robotics voor de verkoop in Nederland, België en Luxemburg. Rethink Robotics was een pionier op het gebied van Colaboratieve Robots, met als doel robotica dichter bij de mensen op de werkvloer te krijgen. Één van de grondleggers is Rodney Brooks, oud-directeur van de Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory op MIT in Boston. Hij had als doel een robot te ontwikkelen die veiliger, toegankelijker en completer was. Hierbij wilde hij dat de software dusdanig laagdrempelig was dat de mensen die nu eentonig werk doen kunnen worden omgeschoold tot Robot Engineer.

Rethink Robotics begon met de Baxter Robot, een tweearmige robot, gericht ter ontwikkeling en educatie. Met mensen van MIT is de software doorontwikkeld en is de Sawyer Robot op de markt gekomen. Deze robot was gericht op de industriële markt en had de hoogste veiligheid certificaten voor het gebruik in de werkomgeving zonder kooi. Door de software kon iedereen in 1 tot 2 dagen de software eigen maken. Daardoor waren er geen dure robot engineers meer nodig voor het aanpassen van programma’s en voor service.

De groei van de Sawyer na de introductie eind 2015 was stormachtig en dat ging helaas gepaard met wat problemen om investeringen te kunnen doen. Uiteindelijk is een verkoop van Rethink Robotics niet gelukt, aangezien de koper zich op het laatste moment terugtrok. De daaruit voortgekomen cashproblemen na investeringen zorgden voor het sluiten van de deuren. We zijn als Astro Controls zeer succesvol geweest met de Sawyer en we willen ook alle klanten bedanken voor het vertrouwen. Met alle klanten die wachten op de robot zullen wij dan ook contact opnemen om dit zo goed mogelijk af te ronden. Bestaande klanten zullen wij nog zo goed mogelijk van ondersteuning voorzien.

Voor de bedrijfsvoering van Astro Controls was de Sawyer een aanvulling op ons aanbod van technisch hoogwaardige producten. Hier werken we al ruim 40 jaar aan en dit zal geen invloed hebben op onze missie. Met gerenommeerde merken, als Mac Valves, Tolomatic, PHD en Enidine, blijven we de automatiseringsindustrie nog altijd voorzien van klantspecifieke oplossingen.

Mochten wij weer in zee gaan met een nieuwe leverancier, zullen wij deze met u delen. Natuurlijk zal hierin ook belangrijk zijn dat dit product iets kan wat onze concurrenten niet kunnen. Zo kunnen we u de meerwaarde te bieden die u van ons gewend bent. Voor verdere vragen kunt u zich altijd wenden tot uw Astro Controls contactpersoon. Of u kunt contact opnemen met 0172-42 42 47 (lokaal tarief).

1https://www.bostonglobe.com/business/2018/10/03/robot-pioneer-rethink-shuts-down/NlzXXX6NimgyDZYao0TlfO/story.html